bezárás

Elérhető adatbázisok

 

Az adatbázisok csak a Magyar Képzőművészeti Egyetem hálózatán belül érhetőek el. 

Az Akadémiai Kiadó szótárai

JSTOR (Essential Collection és Arts & Sciences XI)

EBSCO Academic Search Complete

Arcanum Digitális Tudománytár

NAVA (Nemzeti Audiovizuális Archivum)

 

Egyéb adatbázisok

Academia.edu 

 

MKE DIGITÁLIS OKTATÁSI / KUTATÁSI SEGÍTSÉG
adatbázisok otthoni eléréséhez

 VPN használatával az egyetem által előfizetett valamennyi adatbázis elérhető és használható távolról (pl. otthonról). Akinek nincs VPN hozzáférése, számos adatbázis szolgáltató azok számára is lehetővé tette adatbázisai elérését a veszélyhelyzetre való tekintettel. Az egyes adatbázisok elérési lehetőségei:

 Az Akadémiai Kiadó szótárai
A szótárak használatához a https://www.szotar.net/egyeb/regisztracio/ oldalon kell regisztrálni. Az intézmények legördülő listájából az "Egyéb" intézményt kell választani. Regisztráció után, szabadon választható azonosítóval és jelszóval valamennyi szótár ingyenesen elérhető és használható. Az egynyelvű szótárak (A magyar helyesírás szabályai, Idegen szavak és kifejezések szótára, Magyar értelmező kéziszótár, Magyar szinonimaszótár) regisztráció nélkül, ingyenesen használhatók. (2020. április 30-áig)

JSTOR
A JSTOR adatbázisok a http://www.jstor.org/ oldalon érhetőek el. Bejelentkezéshez jelszót kérni a jelen tájékoztató alján megadott e-mail címeken lehet. Kérjük, hogy a bejelentkezési adatokat ne tegyék közre publikus felületen, és ne küldjék tovább nem MKE polgároknak.

EBSCO
Az Ebsco jelen pillanatban nem tesz lehetővé VPN nélküli távoli hozzáférést. A helyzet esetleges változásáról mindenkit tájékoztatni fogunk.

Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) https://adtplus.arcanum.hu/hu/
Az Arcanum április 16-ig nyilvánossá teszi az Arcanum Digitális Tudománytár szolgáltatását. A nyilvános időszak alatt a teljes adatbázis elérhető, de az előfizetéssel nem rendelkező felhasználók tartalmakat letölteni nem tudnak. Egyszeri regisztrációval azonban egy-egy oldal letöltésére lehetőség nyílik.

 

Ingyenes regisztrációval vagy regisztráció nélkül még számos magyar és külföldi adatbázis elérhető a veszélyhelyzet alatt.

MeRSZ - Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás a https://mersz.hu/egyeb/regisztracio/ oldali regisztrációval automatikus hozzáférést ad a művekhez április végéig.

Az Akadémiai Kiadó legtöbb folyóiratát teljes szövegű hozzáféréssel, regisztráció vagy külön belépés nélkül elérhetővé tették a https://akademiai.com oldalon 2020. április 30-áig.

Szaktárs adatbázis portálon (https://www.szaktars.hu/) 12 szakkiadó összes könyve szabadon olvasható április 23-ig.

 

Az EISZ portálon található egy rendszeresen frissülő gyűjtemény a koronavírus-járvány idején szabadon hozzáférhető online szakirodalmi forrásokról:  http://eisz.mtak.hu/index.php/hu/378-a-koronavirus-jarvany-ideje-alatt-szabadon-hozzaferheto-nemzetkozi-szakirodalmi-forrasok.html

 

Az adatbázisok eléréséhez segítséget a könyvtárosok tudnak nyújtani a htbal@mke.hu, vagy a konyvtar@mke.hu email címen.