bezárás

Történet

A Magyar Képzőművészeti Egyetem könyvtára Magyarország egyik legértékesebb képzőművészeti könyvgyűjteménye. A könyvtár állománya az oktatás igényeihez igazodva felöleli mindazokat a szakterületeket, amelyek a művészeti oktatásban nélkülözhetetlenek. A neoreneszansz faburkolatú, kovácsoltvas ráccsal díszített, galériás teremkönyvtár eredeti bútorzatával idézi a századforduló hangulatát. A könyvtár gyűjteményében a legjelentősebb, gazdagon illusztrált művészetelméleti és művészettörténeti könyvek mellett XVIII-XIX. századi metszetekkel illusztrált könyvek, múlt századi mintalapok, fotográfiák, metszetek, plakátok, japán fametszetek és mintakönyvek teszik különlegessé a gyűjteményt.

A könyvállomány átlagosan 3000 művel gyarapszik évenként. Külföldi folyóirataink jelentős része Magyarországon csak a Egyetem könyvtárában található meg. A számítógépes hálózat bevezetése óta CD- ROM-okat, és egyéb számítógépes dokumentumokat is megvásárolunk. A könyvtári tájékoztatás hatékonyságát nagy mértékben növeli, a hálózati kapcsolat, a könyvtárautomatizálási rendszer lehetőséget nyújt távoli adatbázisok használatára is. Elektronikus formában készülő, képeket tartalmazó katalógusunk interneten keresztül minden érdeklődő számára hozzáférhető.

1995-ben a Egyetem rendezett levéltárát a művelődési minisztérium szaklevéltárrá nyilvánította. 1997-ben segédletet adtunk ki a levéltárat egyre gyakrabban felkereső kutatók munkájának a segítségére. A könyvtár és levéltár nyújtotta szolgáltatásokat szakmai alkotómunkájukhoz, kutatásaikhoz igénybeveszik a tanszékek oktatói és hallgatói, valamint mindazon intézmények alkotóművészei, akik képeket használnak fel munkájukhoz.