bezárás

Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Kurzus

2003 szeptember 15 - október 5

Magyar Képzőművészeti Egyetem, Tihany

Tihanyi Művésztelep

Zip archív állomány. Rtf (rich text) formátumú file-t tartalmaz.
Letölthető jelentkezési lap
Rtf (rich text)

Kurzus

Tanulmányok olyan művészeknek, akik már egy határozott irányba elindultak munkájukkal és olyan programon szeretnének részt venni, mely lehetőséget kínál számukra az egyéni munka tovább fejlesztésére. A kurzus segítséget nyújt a művészeknek munkájuk értelmezésében egy szélesebb művészeti spektrumon, elméleti és kulturális kontextusban. Célunk új munkák, gondolatok és koncepciók kialakitásának támogatása egyéni konzultációkon, szemináriumokon és műterem-gyakorlati programon keresztül, melyet egy olyan nemzetközi tanári testület vezet, ami részben a londoni Goldsmiths College és a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetem tanáraiból, részben meghívott nemzetközileg elismert kepzőművészekből áll.

Előadók és tanárok

Veszely Beáta, a tihanyi Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Kurzus művészeti vezető tanára. Londonban és Magyarországon élő művész, kutatási területe a ló-ember szimbiotikus kapcsolat, mint a világban-benne-lét egyik paradigmája az új technológiákhoz kapcsolódva.
A londoni Goldsmiths College meghívott előadói, Kate Smith és Susan Taylor, a Mesterképző és a PhD kurzusok művész tanárai és Dr. Suhail Malik, a Posztgraduális Művészetelméleti Tanszék vezetője. Kate Smith-t az érdekli, ahol a fantázia és a realitás keresztezi egymást, és a médiák között dolgozik. Susan Taylor-nál a fókuszban a fotográfia, a performativitás áll és a művészet-mint-cselekvés: funkció, improvizáció, anyagtalanítás és olvasás. Suhail Malik kutatási területe a kortárs képzőművészet és a demokrácia kapcsolata, valamint az új technológiák.
David Wilkinson Londonban és Magyarországon élő művész. Munkájában a körülöttünk lévő terekből kiemelt konstrukciókra és átdolgozott formákra összpontosít.
Sugár János képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen az Intermédia tanszék tanára. Kutatási területe: tartalom generálás nonszensz struktúrák segítségével.
Drozdik Orshi, jelenleg Rómában élő, New York-i magyar képzőműuvész. A női identitást a posztstrukturalista stratégiákon keresztül vizsgálja művészeti kutató munkájában, mind műtermi gyakorlatban, mind teoretikus megközelítésben.
Birkás Ákos festőművész több éves külföldi tartózkodás után tért haza Magyarországra. Kutatási területe a figuralitás és a portré a kortárs képzőművészetben.
Dr. Altomáre György, az Országos Gyógyintézeti Központ neuropszichiáter főorvosa. Idevontakozó kutatási területe a személyiség és a kreativitás a kortárs képzőművészetben.
Szoboszlai János, művészettörténész, az acb galéria vezetője Budapesten. Előadásának címe: "Godotra várva: Intézményes keretek a kortárs képzőművészetben Magyarországon az 1990-es években".
Tímár Katalin művészettörténész, a Ludwig Múzeum Budapest-Kortárs Művészeti Múzeum kurátora. Kutatási területe a kortárs képzőművészet és művészetelmélet, különös tekintettel a posztkolonialista és a társadalmi nemekkel foglalkozó elméletekre, valamint a fotográfiára.

Program

  • Műtermi munka
  • Csoportos szemináriumok
  • Egyéni konzultáció
  • Beszámolók
  • Előadások
  • KiállÍtás

Húsz magyar és húsz külföldi művész hallgató három hetes programon vesz részt. A hallgatókat megérkezéskor szemináriumi csoportba soroljuk. Minden csoportot két-két tanár vezet. A szemináriumok és az előadások angol nyelven folynak. Kurzusunk legfontosabb eleme a csoportos szemináriumi rendszer, mely a kurzus programját meghatározza. A szemináriumokon kívűl előadásokat szervezünk amellett, hogy a hallgatóknak folyamatos lehetőséget nyújtunk az egyéni konzultációra. Az egyéni műtermi beszélgetések és minden szeminárium után a hallgatókat arra ösztönözzük, hogy rövid beszámolót írjanak a munkával kapcsolatos fejlődésről, munkájuk folyamatáról. Az előadások olyan aktuális művészetelméleti vitákra, problémákra mutatnak rá, melyek a kortárs képzőművészetet meghatározzák és befolyásolják. A program végén a tihanyi művésztelepen kiállítást rendezünk a kurzuson készült művekből. Célunk, hogy programunk a nyilvánosság számára is ismertté váljon. A program végén a sikeres részvétel dokumentumaként a résztvevők írásbeli oklevelet kapnak.

Tihanyi Művésztelep

Helyszín

A helyszín a Magyar Képzőművészeti Egyetem művésztelepe amely a Tihanyi félszigeten a Balatonnál fekszik. A tihanyi Belső tónál különlegesen kialakitott helyszínen szállás, műtermek, sportolási, étkezési lehetőség áll rendelkezésre. Nemzeti kulturális örökségünk részeként, korábban a Tihanyi apátsághoz tartozó terület páratlan természeti szépségű környék. A művésztelepnek különleges hangulatot kölcsönöznek az egyes XIX századból származó épületek. A hallgatók ezeket az épületeket műteremnek és kiállitó tereknek használhatják. A szállást adó és étkezésre szolgáló helyiségeket 1998-ban teljesen felújították.

A kurzus helyszíne: 8237-Tihany, Major utca 25, Magyarország.

Költségek

NEMZETKÖZI HALLGATÓK:
A kurzus teljes ára 150 000 Ft (600 Euro). Az ár a kurzus minden költségét magában foglalja (a szállást és a napi egyszeri főétkezést is).

A MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM MAGYAR HALLGATÓI:
A kurzus teljes ára 20 000 Ft (80 Euro). Az ár a kurzus minden költségét magában foglalja (a szállást és a napi egyszeri főétkezést is).

A MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM KÜLFÖLDI HALLGATÓI:
A kurzus teljes ára 80 000 Ft (360 Euro). Az ár a kurzus minden költségét magában foglalja (a szállást és a napi egyszeri főétkezést is).

MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROK, AKIK NEM A MAGYAR KEPZ?M?VÉSZETI EGYETEM HALLGATÓI:
A kurzus teljes ára 50 000 Ft (200 Euro). Az ár a kurzus minden költségét magában foglalja (a szállást és a napi egyszeri főétkezést is).

A sikeres pályázóknak a kurzus árát egy összegben legkésőbb 2003 szeptember 1-ig kell befizetniük.
A későbbiekben ennek módját közöljük. Az utazását mindenkinek egyénileg kell intéznie. Anyagok nem állnak rendelkezésre, de szükség esetén az egyéni igényeknek megfelelően anyagárban a beszerzésről gondoskodunk.

Jelentkezés

A részvételhez az alábbi feltételekkel lehet pályázni. Az angol nyelvtudás legalább alapszinten feltétel. A Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak a kurzus előtt az egyetemen tartandó ingyenes intenzív angol nyelvtanfolyam ajánlott.

A pályázathoz kérjük mellékeljenek:

  1. Kitöltött és aláírt jelentkezési lap, melyet az egyetem web-oldalán: www.mke.hu lehet letölteni vagy az egyetemen a Külügyi és Pályázati Irodában lehet kérni.
  2. 12 db 35 mm-es dia (számozva, nem üveges keretben; alkoholos tollal a keretre írják rá nevüket és a bal alsó sarokban csillaggal jelöljék meg; kérjük a keretre ne ragasszanak semmit.)
  3. Rövid leírás az eddigi munkákról (maximum 500 szóban, A4-es oldalon) gépelve magyar vagy angol nyelven. Kérjük azt is írják le, hogy miért jelentkeznek a kurzusra.
  4. Amennyiben a pályázó az anyagot postai úton szeretné visszakapni, kérjük csatoljon egy felbélyegzett, megcímzett borítékot.

BEADÁSI HATÁRIDŐ: 2003. június 15.

A pályázatokat postai úton juttassák el vagy személyesen adják le a következő címre:

Külügyi és Pályázati Iroda (fszt.7.)
Magyar Képzőművészeti Egyetem
1062-Budapest, Andrássy út 69-71.
MAGYARORSZÁG

A borítékra írják rá:
"Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Kurzus, Tihany".

A hiányos vagy későn beérkezett pályázatokat nem tudjuk figyelembe venni.
A pályázatokat kuratórium bírálja el. A kuratórium a kurzus és az egyetem vezető tanáraiból áll össze. Minden jelentkezőt írásban értesítünk a pályázat eredményéről.

További információ:
Lázár Eszter, tel: +36 1 4780980, fax: +36 1 4780981, e-mail:

Kiállítás

Szabó Ádám osztály: KONZISZTENS GRIFFITHS-TÖRTÉNET

Megnyitó 2021. október 12., 18:00
Helyszín: Epreskert, Parthenón-fríz Terem
Megtekinthető: 2021. október 13-  22.

2021. október 07.