bezárás

É. Kiss Piroska előadása

É. Kiss Piroska előadása

Művészet kolera idején. Haiti kortárs művészet és a Ghetto Biennale

É. Kiss Piroska előadása az MKE Intermédia Tanszékén
2017. február 16. csütörtök, 16. – 17.30
Budapest, Kmety György utca 27, földszint

Port au Prince, downtown, Grand rue Artists : egy városrész, ahol mindenki alkot, egy nyomortelep, ahol a mű és a művész egyaránt tiszteletnek örvend. Mindez a világ egyik legszegényebb országának, Haitinak a fővárosában. Port au Prince volt az epicentruma 2010-ben annak a 300 000 áldozatot követelő földrengésnek, amely romba döntötte a várost. A majd’ kétmilliós város azóta is a romokon él, de a downtown rendíthetetlenül alkot: emberi csontokból és hulladékból, más anyag nemigen lévén. A minden újra nyitott közösség fiataljai nagy tehetséggel tágítják a kifejezési lehetőségek körét. Egy ajándékba kapott olcsó hobbi-kamerájukra szerveződő gerilla média a TeleGhetto Haiti. A két fiatal alapító dokumentumfilmjei egyre ismertebbek Berlintől New Yorkig.

A Grand rue Artists sajátos művészetét bemutatta volna egy floridai galéria, de az alkotók nem kaptak vízumot. Ekkor döntöttek úgy, hogy menjen hozzájuk a világ, és megalapították a Ghetto Biennale Haiti intézményét, amely eleinte húsz pályázatot választott ki szerte a világból egy biennáléra, később negyvenet. Kizárólag a helyszínen megvalósítandó művekkel lehet pályázni.

A 2nd Ghetto Biennale résztvevőjeként közelről ismerhettem meg Port au Prince romokra települt, korrupcióval, rasszizmussal, erőszakkal és járványokkal is terhelt nyomor-világát, a mindent betöltő vudu (avagy voodoo) szellemet, és a downtown – mindezek közepette is - lenyűgöző életét, alkotóit, műveit.

Igyekeztem alaposan dokumentálni a társadalmi életet éppúgy, mint a Port au Prince nyomortelepén születő, semmihez sem hasonlító művészetet. Előadásom témája ez a kortárs képzőművészet Haitiban, a Ghetto Biennale működése, egyes akciói, a TeleGhetto Haiti alkotói és művei, továbbá a Haitiban megvalósult, illetve tervezett projektjeim.

Esemény

MEGHÍVÓ doktori szigorlatra: Fischer Judit képzőművész

A szigorlat időpontja: 2017. június 29. csütörtök, 15h Helyszín: MKE DI Feszty-ház

2017. június 29.

Meghívó doktori védésre: Szelley Lellé képzőművész

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskola
tisztelettel meghívja Önt Szelley Lellé képzőművész doktori védésére

2017. június 26.

Múzeumok Éjszakája a Képzőn

A Magyar Képzőművészeti Egyetem változatos programokkal várja az érdeklődőket a Főépületben és az Epreskertben június 24-én. Intermédia kiállítás, szabdtéri piknik, Conceptual Soundproductions Budapest előadás, épület- és kertvezetés, könyvtári programok, koncertek, tárlatvezetés István Kováccsal (Berlini Magyar Tv) és JÓTÉKONYSÁGI AUKCIÓ hallgató és oktató munkákból!

2017. június 24.

JÓTÉKONYSÁGI AUKCIÓ az Igazgyöngy Alapítvány javára a Múzeumok Éjszakáján

2017. június 24-én 20h-tól az MKE jótékonysági árverést rendez képzős hallgatók és a művésztanárok alkotásaiból a Múzeumok Éjszakáján.
Az ONLINE ÁRVERÉSI KATALÓGUS a kikiáltási árakkal már megtekinthető.

 

2017. június 14.

AKKOR ÉS MOST ‒ tervezőgrafikai kiállítás

A Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége kiállítása

Megnyitó: 2017. június 9., 18h
Helyszín: a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége kiállítóterme
1061 Budapest, Andrássy út 6. I. emelet
Megtekinthető: 2017. július 2-ig

2017. június 08.