bezárás

A FELEJTÉS EMLÉKEI – FOTÓ / MODELL 2 KIÁLLÍTÁS KÍSÉRŐ RENDEZVÉNYE

2018. február 27 kedd 16.00

Stróbl Alajos és a Stróbl család
Kurátori tárlatvezetés Stróbl Mátyással és Peternák Annával

A felejtés emlékei – Foto/Modell 2 kiállítás kísérő rendezvénye

A vezetésen a kiállításra érvényes belépőjeggyel vehetnek részt az érdeklődők.

Belépőjegy: 600 Ft
Nyugdíjasoknak, diákoknak: 300 Ft
Ingyenes: szakmai szervezetek (MAOE, MKISZ, AICA) tagjai, művészeti egyetemek hallgatói és oktatói, pedagógusok, a sajtó képviselői, 70. életévüket betöltött személyek, fogyatékkal élők, nagycsaládosok részére

Helyszín: Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay Terem ‒ 1062 Budapest, Andrássy út 69.

web: www.mke.hu/fotomodell2

a képen: Manuel F. CONTRERAS - PETERNÁK Anna Stróbl Mátyás mesél – 1. rész, 2018.
dokumentumfilm, 21 perc

_ _ _

A Magyar Képzőművészeti Egyetem gyűjteményeinek feltárása és feldolgozása több mint két évtizede folyik, párhuzamosan az intézménytörténeti kutatásokkal. Az egyetem rendszeresen bemutatja kiállítások és kiadványok formájában, valamint az Interneten teszi hozzáférhetővé a közönség és a kutatók számára az eredményeket. Jelen bemutató tekinthető a 2016-ban rendezett kiállításunk (www.mke.hu/fotomodell/) folytatásának is. Ám míg ott a cél a fotógyűjtemény sokrétű, gazdag anyagának átfogó felmutatása volt, a megközelítés módja most jelentősen eltér az első kiállításétól. A gyűjtemény kontextusában arra vagyunk kíváncsiak, kik használtak, készítettek vagy készíttettek fényképeket, mikor, hogyan és miért? Kik foglalkoztak a Mintarajztanodában, az MKE előd intézményében fotográfiával, mit gondoltak erről az új médiumról, mire volt jó és mire nem, mit árulnak el maguk a fotográfiák az akkori intézményről és a szereplőkről? A válaszokhoz segít, ha feltárjuk a kor hangulatát, ízlését, gondolkodását: közelebbről azt a környezetet, amelyben e képek akkor és most (voltak) találhatók s amelyre vonatkoznak. Egyúttal megismerhetjük az 1860-as évektől az 1910-es évekig terjedő időszak intenzíven változó, alakuló képi világát, a művészet és nyilvánosság, képipar és termékei alapvető átalakulását. A kiállításon tematikus csoportokba rendezve láthatók művek és dokumentumok, eredetiek és reprodukciók. Az előkészítés során lényeges szempontként merült föl, mit tekintsünk egy történeti jelentőségű fényképnél eredetinek? A tárgyat, vagy a megőrzött és az évek során változó, halványuló, módosuló fényinformációt, ami miatt a fénykép készült? Jelen bemutatónál úgy döntöttünk, hogy alkalmasint kiszabadítjuk a valaha volt fényterek nyomait az aktuális méretek és tónusértékek csapdájából.

Új művek – kortárs reflexiók: A Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájának hallgatóit felkértük, hogy a 2016-os bemutatóhoz hasonlóan készítsenek a kiállítás témájához kapcsoló új műveket, saját szempontjaik szerint, így a kiállításon hét új mű lesz majd látható.

KORTÁRS KIÁLLÍTÓK
BARNAFÖLDI Anna, Manuel F. CONTRERAS, DOBÓ Bianka, KOLLER Margit, PÁLINKÁS Bence György, PETERNÁK Anna, PETTENDI SZABÓ Péter.

A TÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS ALKOTÓI
BALLÓ Ede, Adolphe BRAUN, Giacomo BROGI, ERDÉLYI Mór, FABINYI Lili, Adolphe GOUPIL, Franz HANFSTAENGL, Dr. Hermann HEID, HUSZÁR Adolf, KLÖSZ György, KOZMATA Ferenc, Jean Pierre Philippe LAMPUÉ, Jean LAURENT, LOTZ Károly, MORELLI Gusztáv, Giovanni Battista PIRANESI, Robert RIVE, Giulio ROSSI, SIMONYI Antal, Giorgio SOMMER, STROBL Alajos, STROBL Alajosné Kratochwill Alojzia, Marianne STROBL, UHER Ödön, WEINWURM Antal, Josef WLHA, ZELESNY Károly

A felejtés emlékei nem kizárólag az MKE gyűjteményéből származó műveket mutat be, a témacsoportokat kiegészítettük kölcsönzött, releváns munkákkal, gazdagítva a lehetséges értelmezések kontextusát. Köszönjük a közreműködő intézményeknek és magánszemélyeknek segítségüket illetve támogatásukat.

Kölcsönző intézmények: Budapesti Történeti Múzeum – Kiscelli Múzeum, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár – Budapest Gyűjtemény, Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria Adattár, Semmelweis Orvostörténeti Múzeum.
Külön köszönet STRÓBL Mátyásnak

A kiállítás előkészítésében és megvalósításában közreműködtek
ANTAL ISTVÁNNÉ Edina, BOJTOS Anikó, HORVÁTH TAKÁCS Balázs és az MKE könytár dolgozói. KOZMA Éva, MAJKÓ Katalin, MAJSAI Réka, SZEGEDY-MASZÁK Zoltán és az MKE Doktori Iskola. Restaurálás: FÜSPÖK Zoltán, SZALAI Veronika. Kiállításépítés: GYŐRI István. Fotó: PETTENDI SZABÓ Péter, asszisztens GYAPJAS Anna. Grafika: CZEIZEL Balázs. Web: NYÍRY Géza. Sajtó: CSEJDY Réka. Technikai segítség: Artus Stúdió, C3 Alapítvány.

A kiállítás kurátora: PETERNÁK Miklós

Nyitva a hét minden napján: 2018. 02/16 –2018. 03/25, 10.00 – 18.00

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

A FELEJTÉS EMLÉKEI – FOTÓ / MODELL 2 KIÁLLÍTÁS KÍSÉRŐ RENDEZVÉNYE A FELEJTÉS EMLÉKEI – FOTÓ / MODELL 2 KIÁLLÍTÁS KÍSÉRŐ RENDEZVÉNYE A FELEJTÉS EMLÉKEI – FOTÓ / MODELL 2 KIÁLLÍTÁS KÍSÉRŐ RENDEZVÉNYE A FELEJTÉS EMLÉKEI – FOTÓ / MODELL 2 KIÁLLÍTÁS KÍSÉRŐ RENDEZVÉNYE A FELEJTÉS EMLÉKEI – FOTÓ / MODELL 2 KIÁLLÍTÁS KÍSÉRŐ RENDEZVÉNYE A FELEJTÉS EMLÉKEI – FOTÓ / MODELL 2 KIÁLLÍTÁS KÍSÉRŐ RENDEZVÉNYE A FELEJTÉS EMLÉKEI – FOTÓ / MODELL 2 KIÁLLÍTÁS KÍSÉRŐ RENDEZVÉNYE A FELEJTÉS EMLÉKEI – FOTÓ / MODELL 2 KIÁLLÍTÁS KÍSÉRŐ RENDEZVÉNYE A FELEJTÉS EMLÉKEI – FOTÓ / MODELL 2 KIÁLLÍTÁS KÍSÉRŐ RENDEZVÉNYE A FELEJTÉS EMLÉKEI – FOTÓ / MODELL 2 KIÁLLÍTÁS KÍSÉRŐ RENDEZVÉNYE A FELEJTÉS EMLÉKEI – FOTÓ / MODELL 2 KIÁLLÍTÁS KÍSÉRŐ RENDEZVÉNYE A FELEJTÉS EMLÉKEI – FOTÓ / MODELL 2 KIÁLLÍTÁS KÍSÉRŐ RENDEZVÉNYE A FELEJTÉS EMLÉKEI – FOTÓ / MODELL 2 KIÁLLÍTÁS KÍSÉRŐ RENDEZVÉNYE A FELEJTÉS EMLÉKEI – FOTÓ / MODELL 2 KIÁLLÍTÁS KÍSÉRŐ RENDEZVÉNYE A FELEJTÉS EMLÉKEI – FOTÓ / MODELL 2 KIÁLLÍTÁS KÍSÉRŐ RENDEZVÉNYE A FELEJTÉS EMLÉKEI – FOTÓ / MODELL 2 KIÁLLÍTÁS KÍSÉRŐ RENDEZVÉNYE A FELEJTÉS EMLÉKEI – FOTÓ / MODELL 2 KIÁLLÍTÁS KÍSÉRŐ RENDEZVÉNYE A FELEJTÉS EMLÉKEI – FOTÓ / MODELL 2 KIÁLLÍTÁS KÍSÉRŐ RENDEZVÉNYE A FELEJTÉS EMLÉKEI – FOTÓ / MODELL 2 KIÁLLÍTÁS KÍSÉRŐ RENDEZVÉNYE
Fotó: Kósa Zoltán

Esemény

Meghívó doktori védésre: Fischer Judit képzőművész

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskola
tisztelettel meghívja Önt Fischer Judit képzőművész doktori védésére

2018. december 13.

Meghívó doktori védésre: Sinkovics Ede képzőművész

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskola
tisztelettel meghívja Önt Sinkovics Ede képzőművész doktori védésére

2018. december 12.

MKE DLA képzés 2018/2019 őszi szemeszter

Az előadások helyszíne:MKE Doktori Iskola, Feszty-ház

2018. december 11.

MEGHÍVÓ doktori szigorlatra: Bögös Loránd képzőművész

A szigorlat időpontja: 2018. december 10. hétfő, 15h Helyszín: MKE DI Feszty-ház

2018. december 10.