bezárás

Bánkitó Képzőművészeti Fesztivál

"Nem irigylem a fiatalokat, mert övék a jövő"

A Makláry Zoltán színművésznek tulajdonított idézet jól összefoglalja a magyar társadalom reális kilátásait az elkövetkezendő évtizedre. A kortárs képzőművészeti közegben az elmúlt években számos hazai és külföldi projekt, kiállítás foglalkozott az utópia vagy disztópia kérdésével. Az idei képzőművészeti program kialakításakor az egyik kiindulási pontunk az a Reinhart Koselleck német történésztől származó gondolat volt, hogy a múltban történtek alapján a strukturális megismétlődés lehetőségét figyelembe véve következtetéseket vonhatunk le a jövőre vonatkozólag. Ezalapján próbáltunk meg összegyűjteni néhány olyan társadalmi problémát, amelyek különböző hangsúlyokkal már a jelenünkben is meghatározóak, de minden valószínűség szerint a nem túl távoli jövőben még inkább kiélezett formában lesznek jelen a mindennapjaink során. Az idén felkért hét művész az alapján lett kiválasztva, hogy az eddigi munkásságuk mennyiben kapcsolódott ezekhez a problémákhoz. Személyes beszélgetések során aztán tovább finomodtak a témák, és így került középpontba az oktatás, a környezettudatosság, a globális felmelegedés és az emlékezetpolitika.

Kurátor: Don Tamás
Kurátor asszisztens: Feigl Fruzsina

Felkért művészek

Balogh Viktória: Könyvek Körülöttünk
Tessék csak leheveredni – van még hely Thomas Mann és Dosztojevszkij között –, és bámulni az égbe, a virtuális bárányfelhőket kémlelve. Balogh Viktória A Világirodalom Remekei könyvsorozat 300 db könyvének 1:1-es laparányú textilmásolataiból varrt takarót, a lapokat egymás mellé és fölé rendezve, egy hatalmas képzeletbeli „irodalmi hálót” hozva létre. Mintha csak 300 könyvet látnánk egymás mellett lefordítva, címmel a föld felé. És még azt mondják, a könyv halott…

Kazsik Marcell: Entropy of art
Kazsik Marcell egy animációs rövidfilmben tárja elénk az általa elképzelt sötét, disztópikus 2028-at. A film által felvázolt alternatív jövőben alapvetően változik meg a művészet és a társadalom kapcsolata, a művészek megítélése.

Kötöde: 2038 eco disztópia
A globális felmelegedés okozta éghajlatváltozás miatt Bánk ökoszisztémája nem képes többé ellenállni a külső behatásoknak. Teret biztosít idegen fajok számára, amelyek veszélyeztetik az őshonos vegetáció változatlan fennmaradását. Ebben a helyzetben a kormányhatalom elrendeli az őshonos „nemzeti“ fajok kizárólagos védelmét. Gyere és nézd meg növénykonzerválónk véget nem érő felesleges küzdelmét a nem őshonos fajokkal szemben.

Kocsi Olga: Időkapu
Időkapu a negyedik dimenzióba: korunk folyamatosan jelenlevő párhuzamos valósága, az internet világába lehet üzenni a kapucsengőn keresztül. Az arany csengő lenyomása után 30 másodperc áll rendelkezésre elmesélni, hogy hogy vagy, mit üzennél magadnak 2028-ra, vagy csak integetni a jövőbeli önmagadnak. Az idő múlik, a YouTube fenn marad, minden videó automatikusan kikerül a House_of_HolyOlga csatornára.

Leitner Levente: Csócsóstadion
2028. július 11. Magyarországon nincs már olyan sportág, amely ne rendelkezne stadionnal. Stadionokra márpedig szükség van! A több milliárdnyi állami támogatást idén a csocsó népszerűsítésére költi az állam. Bánkon elsőként épül meg a legkorszerűbb technikával felruházott csocsóstadion. A Bánkitó Fesztivál ideje alatt 3 bajnokság is megrendezésre kerül, díjátadó ünnepségekkel megkoronázva. Játsszunk és szurkoljunk együtt!

Ping-pong Kollekítva: Round #3
A "Round #3" projekt materializál egy immaterialis levelezést. Ismeretlen helyszíneken készült fotók, névtelen üzenetek, levélrészletek. A képek, melyekből történelmet, a szövegek, melyekből történeteket rekonstruálhatnánk hiányos, töredékes emlékekekként maradnak ránk. A fesztivál területén elhintett matricák olyasfajta “leletek”, melyeket véletlenszerűen bárki megtalálhat és bármit kezdhet velük.

Tóth Balázs Mátė: Pop-Reál
Magyarország 2028-ra több kínai, illetve orosz beruházást tud maga mögött, melyeknek emléket szentelve a vezetőség kiír több emlékmű-pályázatot. A vezetés által erőltetett nacionalista elemek párosulnak az ex/kommunista társországok művészetével, illetve az egyre növekvő személyi kultusz hozadékával. Az enciklopédiákba és a művészettörténet könyvekbe új szócikként bekerül a populista realizmus, röviden: pop-reál. 2025-ben az Összevont Önkormányzatok Minisztériuma pályázatot ír ki a magyar-orosz-kínai barátságot szimbolizáló bánki szoboregyüttes megtervezésére és kivitelezésére…

OPENCALL

A Bánkitó kezdetektől fogva fontosnak tartja, hogy aktívan bevonja a fesztiválozókat a programok megvalósításába. Ennek folytatásaként idén is kiírásra került az open call pályázat, ahová mindenki szabadon jelentkezhetett művével.

Almási Ádám: Híd
Tűnődtél már azon, hogy mire gondol éppen a másik vagy milyen érzelmeket vált ki valakiben, ha kapcsolatba kerültök? Megfigyelted már, hogy te mit érzel ekkor és miért? A Híd Bánkon az időben és térben átívelő kapcsolatokat vizsgálja, és ezek megértésére fókuszál. A középpontban két ismeretlen ember áll, akik érintkeznek egymással, de úgy, hogy nem kerülnek direkt kontaktusba.
Ne felejtsd el, gyakorlatilag bárki lehet a másik oldalon, akár egy távoli ismerős, a kedvenc dj-d vagy egy gyermekkori crush, akárki.

Fehér Zsanett és Nagy Krisztina: Jövő
A látogató azzal a reménnyel léphet be, hogy megtudja a nagy titkot, hogy mit rejt a jövő, mígnem szembesül a semmivel. Ez lenne a jövőkép? Vagy inkább fókuszáljunk a jelenre? Sötét és zajos relaxáció.

Független Képzőművészeti Tanszék: WEcycling
2028-ra a pénz Magyarországon (is) elveszti jelentőségét, a kereskedelem és a szolgáltatások alapját a még meglévő tárgyak körforgása, illetve a mikro- és makroközösségek tudáscseréje biztosítják. A független képzőművészeti tanszék a fesztivál ideje alatt összegyűjti azokat a használati tárgyakat, amelyek eredeti funkciójukat megváltoztatva a túlélés zálogai lehetnek. Hozd el te is egy tárgyad a fesztiválon lévő helyszínünkre, és add át a közösségnek, hogy új funkciót találhassunk neki, ezzel is erősítve a hosszú távú túlélés esélyeit...

Harsányi Gergely: Az eltűnt fehér gólya
A projekt főszereplője, a gyermekdalainkból már jól ismert Fehér Gólya, aki hűséges vízimadarunk és minden nyárra hazaköltözik szép hazánk falvaiba, hogy velünk töltse többek között a fesztiválszezont is. Az utóbbi években a környezetszennyezés miatt felgyorsuló globális felmelegedés, a folyamatosan elcsúszó évszakok miatt lehet hamarosan nem tér vissza többé. Lehet, hogy már nem csak a fiatalok, de a híres Fehér Gólya is elhagyja az országot a jövőben? Gólya, gólya, gilice…

Horváth AnnaRóza, Karas Kristóf, Orosz Réka: Kormány ellenség előrejelzés 2028-ra
A következő néhány nap időjárása többé-kevésbé kiszámítható, azonban azt megjósolni, hogy a hatalmot lévő kormány milyen ellenségeket fog keresni és találni magának, már sokkal embertpróbálóbb feladat. Szerinted kik ellen fognak hadat üzenni a következő tíz évben? Dobd be az ötletdobozba, hogy szerinted ki lesz a következő kiszemelt. Mint az időjárás-jelentés, mi is minden nap előrejelzést végzünk és kiírjuk a táblára a legjobb ötleteket. Minden évhez egy újabb ellenség kerül fel, rossz esetben pedig el is találjuk.

Kurucz Balázs és Mészáros Patrick: 2028
A két alkotó a tópart egyik pontjáról festi meg a tájat 2028-as számot formázó OSB lapokra. Távolról nézve a kép teljesen beleolvad az azt körülvevő környezetbe. Csupán a festők által vizionált futurisztikus elemek fognak “bezavarni” a tökéletes harmóniába.

Mérei x Bánkitó: Official Nyitó- és záróünnepség
Kezdd a fesztivált a Bánkitó hivatalos faültető nyitóünnepségével! A ceremónia során a fesztivál szervezői elültetnek egy fát miközben megfogalmazzák a fesztivál és a fesztiválozók jövőbeli céljait. Te milyen irányt javasolnál a fesztivál jövőjének? Hogyan látod a Bánkitó elkövetkezendő tíz évét? A fesztivál végén a megfogalmazott üzeneteket beágyazzuk a fa gyökereibe egy záróesemény keretében, hogy az idei Bánkitót a jövőre tekintve fejezzük be.

BÁNKITÓ_FESZTIVÁL
_2018. 07. 11-14.

B Á N K I T Ó_'2 8

Mondtuk már, hogy szakadj ki, meg azt is, hogy mindenkinek több oldala van. Beszélgettünk már a bevándorlásról és a korrupcióról, közben és utána pedig a legmenőbb hazai és külföldi bandákra és dj-kre buliztunk. 2018-ban a Bánkitó ‘28 lesz. A tizedik évfordulónkon ugrunk 10 évet és visszamegyünk a jövőbe, hogy megpróbáljuk közösen kikutatni, mit tartogat számunkra az a bizonyos, és mégis hogyan jutunk oda együtt. Hogyan lesz a holnapból holnapután, és abból jövőre? És hogyan színezhetjük ki a jövőképünk, hogy ne csak elmúltnyolcév legyen meg a mileszmost?

Mindezt most is Budapesttől egy órányira, Bánkon mindenfelé dolgozzuk fel közösen, a Bánki-tó hűs habjaitól egy ugrásnyira. Hallgass bele azokba a beszélgetésekbe, amik túlmutatnak a megszokott vitákon. Nézd meg a filmet a szabadban, ami úgy beszél rólad és a körülötted lévő világról, ahogy még sose gondoltál rá. Ülj be a színházba, és figyeld, hogy leszel része a játéknak, és hogy válik ettől valósággá az előadás. Sétálj a parton és heveredj le a fűbe, vagy ugorj be a vízbe, és lazíts a fák árnyékában. Bulizz hajnalig, másnap pedig kezdd újra.

J E G Y E K

Jegyek és bérletek elővételben https://www.bankitofesztival.hu/


B Á N K I T Ó_'2 8

We’ve told you to tear yourself out of the everyday, we’ve told you that everyone has more than one side. We’ve talked about migration and corruption while partying to the coolest Hungarian and international bands and DJs. In 2018, Bánkitó will become ‘28. On our 10th anniversary, we jump 10 years back into the future to try and find out what it hides for us and how can we get there anyway. How do we get from tomorrow to the day after tomorrow, and from there to next year? And how can we color our picture of the future, to have something more than the last-eight-years and the what’s-gonna-happen?

All this just an hour from Budapest, in all the nooks and crannies of Bánk, a small town a cool breeze away from its eponymous lake. Join into those conversations which transcend the usual debates. Watch a movie under the sky, one that speaks to you and about you in a way you never thought. Check out the theatre and observe as you become a part of the play, as it transforms into reality. Have a walk on the lakeshore and lie down in the grass, or jump into the water and chill under the trees. Party until dawn to the best Hungarian and international musicians, then repeat the next day.

T I C K E T S

Tickets on presale https://www.bankitofesztival.hu/

http://www.bankitofesztival.hu

www.facebook.com

Hírek

KŐ / PAPÍR / FRESKÓ

Magyar képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszék Diplomakiállítás
meghívó / előadói nap: 2019.június 21. péntek
megtekinthető: 2019. 06. 21. – 09. 01.

2019. június 11.

PÁRIZS – PARIS! – „Ha a hajnal szárnyaira kelnék” (Zsoltárok 139,9)

Helyszín: A Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Gyűjteményének Bibliamúzeuma

2019. május 06.