bezárás

Fontos tudnivalók a koronavírusról!

Tájékoztatjuk a MKE polgárait, hogy jelenlegi legjobb tudásunk szerint egyetemünk nem érintett a koronavírus fertőzésben!

Fontos tudnivalók a koronavírusról!

1/2020 számú REKTORI-KANCELLÁRI UTASÍTÁS
KORONAVÍRUS KAPCSÁN KIADOTT ELJÁRÁSREND

A Magyar Képzőművészeti Egyetem az új koronavírus (SARS-CoV-2) megbetegedések okán kialakult járványügyi helyzet miatt az alábbi eljárásrendet adja ki.

 1. A napi operatív ügyek irányítására Koronavírus Operatív Bizottságot hozunk létre, melynek tagjai:
 • dr. Szabó Ádám – általános és nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettes - bizottság elnöke,
 • dr. Bodolai-Marcsek Mariann – rektori-kancellári titkárság vezetője – a bizottság titkára,
 • Pongó Istvánné – tanulmányi osztály vezetője,
 • Tóth Eszter – kommunikációs munkatárs.

A Koronavírus Operatív Bizottság e-mail címe: koronavirus@mke.hu.

 1. Koronavírus Operatív Bizottság rendszeresen ülésezik, feladatai különösen:
 • a kialakult helyzet folyamatos nyomon követése, információk gyűjtése, tájékozódás, tájékoztatás
 • a fenntartó, minisztériumok és a hatóságok felé igény szerinti adatszolgáltatás,
 • szükséges intézkedések előkészítése, annak felterjesztése jóváhagyásra a rektornak és a kancellárnak,
 • belső és külső kommunikáció folyamatos biztosítása,
 • rektor és kancellár folyamatos tájékoztatása.
 1. Üzemeltetési osztály vezetőjének állandó feladata:
 • biztosítsa az Egyetem fenntartásában működő épületek mellékhelységeiben állandóan rendelkezésre álljon kézmosáshoz szükséges szappan, kézfertőtlenítő,
 • a napi takarítás esetében szigorú ellenőrzés a takarítás megtörténtéről, illetve a felhasznált fertőtlenítő szerekről,
 • fokozott ellenőrzés a portaszolgálatok részéről, hogy az Egyetem területén csak a belépésre jogosultak tartózkodjanak,
 • rendszeresen tartsa a kapcsolatot a Koronavírus Operatív Bizottsággal és adjon tájékoztatást az épületekben történt eseményekről, intézkedésekről.
 1. A Stróbl Alajos Kollégium igazgatójának és a Tihanyi művésztelep gondnokának folyamatos feladata, hogy a kollégiumban és a művésztelepen a működési rendet a veszélyre tekintettel szigorúan betartassa.
 1. A Stróbl Alajos Kollégium igazgatója haladéktalanul adja ki a kollégiumra vonatkozó, a koronavírus kapcsán szükséges eljárásrendet. A kollégium igazgatója rendszeresen tartsa a kapcsolatot a Koronavírus Operatív Bizottsággal és adjon tájékoztatást a kollégiumban történt eseményekről, intézkedésekről.
 1. A Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium intézményvezetője haladéktalanul adja ki a koronavírus kapcsán az intézményére vonatkozó a szükséges eljárásrendet. Az intézmény vezetője rendszeresen tartsa a kapcsolatot a Koronavírus Operatív Bizottsággal és adjon tájékoztatást az intézményben történt eseményekről, intézkedésekről.
 1. A tanszékvezetők gondoskodjak arról, hogy az egyetem hallgatói számára a megfelelő tananyagok távoktatás formájában szükség esetén rendelkezésre álljanak. Az oktatók gondoskodjanak arról, hogy szükség esetén mindazon online formában küldhető, elérhető tananyag rendelkezésre álljanak, amelyek segítik a hallgatók otthoni tanulását. Amennyiben a tanszéken vagy az oktatóknál jelzik a hallhatók esetleges problémájukat, panaszaikat, akkor arról azonnal tájékoztassák a Koronavírus Operatív Bizottságot.
 1. Minden oktató fordítson megkülönböztetett figyelmet a hallgatói jelenlét vezetésére, mert egy esetleges kontaktkutatás esetében szükség lesz annak igazolására, hogy kik és mikor vettek részt az egyes tanórákon, foglalkozásokon.
 1. Az egyetemi polgárok hivatalos utazásával és az egyetemi rendezvényekkel kapcsolatos intézkedések:
 • Üzleti, hivatalos, konferencia, oktatási tárgyú, Erasmus+, EU4ART, minden egyéb utazások esetében a ki- és a feladatokkal kapcsolatos beutazást az egyetem nem támogatja és nem engedélyezi.
 • Minden olyan rendezvénynek megszervezését és megtartását, amely nem konkrétan kötődik, kapcsolódik az oktatási és művészeti tevékenységhez az egyetem nem támogatja és nem engedélyezi.
 1. Ha bárki tud olyan hallgatóról, aki egyetemi program keretében vagy akár családi szervezésben fertőzött területen járt, ezt haladéktalanul jelezzék az Koronavírus Operatív Bizottság felé.
 1. Ha bárki egyetemi program keretében vagy akár családi szervezésben fertőzött területen járt, ezt haladéktalanul jelezzék az Koronavírus Operatív Bizottság felé.
 1. Minden olyan hallgatói hiányzást, aki új koronavírus (SARS-CoV-2) kapcsán önkéntes karanténba vonul, azt 14 nap erejéig igazoltnak kell tekinteni.

Általános tájékoztatás

Amennyiben bárkinél akut légúti fertőzés tünetei alakulnak ki (láz, köhögés, légszomj), abban az esetben merül fel a gyanú koronavírus fertőzésre, ha a tünetek jelentkezését megelőzően 14 napon belül szoros kapcsolatban volt koronavírussal fertőzött beteggel vagy pedig olyan területen járt a tüneteket megelőző 14 napban, ahol a koronavírus közösségi terjedését feltételezik vagy igazolják.

A fertőzés feltételezett terjedésével érintett területek elsősorban Kína, Dél-Korea, Irán, valamint Olaszország. További információkat talál az alábbi honlapokon:

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019
https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus

Ha bárkinél a fentiek alapján koronavírus fertőzés alapos gyanúja felmerül, azt kérjük, hogy maradjon otthon és haladéktalanul hívja fel háziorvosát vagy a tartózkodási helye szerinti alapellátási ügyeletet és kövesse az orvos utasításait, aki intézkedni fog.

Ha bárkinél akut légúti tünetek jelentkeznek, de a fenti további feltételek egyike sem vonatkozik Önre, akkor Önnél a koronavírus fertőzésnek a gyanúja nem áll fenn. Azt tanácsoljuk, hogy ebben az esetben maradjon otthon a tünetek enyhüléséig.

Kérjük, hogy az új koronavírus járvány lecsendesedéséig ne utazzon magánügyben sem olyan országba, amelyik a fertőzés terjedésével érintett és lehetőség szerint látogatót se fogadjon ezekből az országokból. Ha tervezett utazását nem tudja elhalasztani vagy lemondani, akkor azt kérjük, hogy Magyarországra történő visszaérkezése után 14 napig önkéntesen maradjon távol az egyetemtől.

Tájékoztatjuk, hogy a (SARS-CoV-2) viselkedése sokban hasonlít az influenzához, de még kevés a tapasztalat. Cseppfertőzéssel terjed és általában néhány nap lappangási idő után okozhat panaszokat. A kórlefolyás és a tünetek az esetek túlnyomó többségében nem súlyosak. Jelenlegi tapasztalat szerint leginkább az idősekre és azokra veszélyes, akik egyébként is jelentős megbetegedésben szenvednek (pl. transzplantáltak, immunszupresszáltak, kemoterápiában részesülők). Az influenzával ellentétben az új koronavírussal szemben nincs még vakcina vagy gyógyszer. Ettől függetlenül alapvetően ugyanúgy kell viselkednünk, mint egy influenzajárványban, ami egyébként is most zajlik.

Ez pedig egyszerű megelőző, védekező szabályok betartását jelenti:

 1. Mosson kezet meleg vízzel, szappannal alaposan és gyakrabban.
 2. Alkalmazzon kézfertőtlenítőt.
 3. Korlátozza a kontaktussal járó üdvözlési formákat (kézfogás, puszi, stb.) az influenzajárvány idején.
 4. Ne dörzsölje szemeit, ne nyúljon az arcához.
 5. Használjon papírzsebkendőt, ha köhög vagy tüsszent. Alkalmazza a köhögési higiénés szabályokat. A használt zsebkendőt dobja a hulladékgyűjtőbe.
 6. Fertőtlenítse a gyakran használt tárgyakat, felületeket (számítógép billentyűzet, kilincsek, stb.).
 7. Szellőztessen minél gyakrabban.
 8. Lehetőség szerint kerülje a tömeget közlekedése során és szabadidejében.

Jelen utasítása közzétételét napján azonnal hatályba lép.

Budapest, 2020. 03. 10.

Prof. Dr. Radák Eszter
rektor

Sárik Zoltán
kancellár

Hírek

SUPPORT ART WORKERS - CRISIS RELIEF FOR ARTS AND CULTURE

2020. június 8., hétfő, 18:00–20:00
Online esemény

2020. június 02.

Két nap, két hét / Two Days, Two Weeks

Megtekinthető: 2020 június 2 – 26
Helyszín: Vintage Galéria

 

2020. június 02.

Most a DERKÓ-sok beszélnek 4

2020. június 5., péntek, 18:00–19:00

2020. május 29.

AFTER Art Fair

Jótékonysági vásár a kortárs magyar képzőművésze(t/k)ért a K Galériában.
Megtekinthető: 2020. június 2 – 13 között.

2020. május 29.

Beke László előadása a 80-as évek performansz művészetéről

2020. június 2., kedd, 17:00–20:00
Online esemény

2020. május 28.

Pacsika Rudolf: Citokin vihar

2020. május 27 – július 1.,

2020. május 19.

TŰZ - 11 képzőművész virtuális kiállítása

Megnyitó: 2020 május 23. 17:00
Nyitva: 2020 május 23- június 30.

2020. május 19.

Off / On

2020. 05. 22 – 2020. 06. 11.

2020. május 19.

Én kicsi szörnyem | My Little Beast - Online kiállítás

Megtekinthető / On view: 2020. 04. 15 - 06.06.

2020. május 07.

30 - kísérleti művészetpedagógiai program - nyitónap

Megnyitó: 2020. március 7-én 15 :00
Helyszín: MODEM
Megtekinthető: 2020. március 7. - 2020. június 28.

2020. március 05.

BESZÁMOLÓ

a Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Gyakorlóiskolájának 2018/2019. tanévéről

2020. március 02.