bezárás

Tájékoztatás a Magyar Képzőművészeti Egyetem járványügyi veszélyhelyzettel kapcsolatos intézkedéseiről

Tájékoztatás a Magyar Képzőművészeti Egyetem járványügyi veszélyhelyzettel kapcsolatos intézkedéseiről

Általános tájékoztató a félévkezdéshez

Tisztelt Egyetemi Polgár!

Az új koronavírus (SARS-CoV-2) megbetegedések okán kialakult járványügyi helyzettel kapcsolatban a 2020/2021-es tanév őszi félévének megkezdése előtt az alábbiakban tájékoztatjuk ismételten a legfontosabb tudnivalókról:

A MKE intézkedései

 • Egyetemünk fenntartásában lévő épületekben több ponton kihelyeztünk kézfertőtlenítőt és a mellékhelyiségekben a szappanadagolókat fertőtlenítő hatású szappannal töltöttük fel.
 • Az épületek fertőtlenítő takarítását napi rendszerességgel végezzük, fokozottan ügyelve a tisztaságra. Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a kézzel gyakran érintett felületek (pl. az ajtókilincsek, korlátok, villanykapcsolók, mosdók csaptelepei stb.) vírusölő hatású szerrel naponta többször fertőtlenítésre kerüljenek.
 • Az Egyetemet kizárólag tünetmentes oktató, dolgozó, hallgató és vendég látogathatja. A bejáratoknál érintésmentes lázmérőkkel ellenőrizzük a testhőmérsékletet. Az intézmény jogosult a belépők hőmérsékletének ellenőrzésére.

Saját és mások biztonsága érdekében kérjük, tartsa be az alábbi biztonsági intézkedéseket:

 1. Viseljen maszkot!
 2. Tartson legalább 1,5 méteres távolságot másoktól!
 3. Mosson kezet meleg vízzel, szappannal alaposan és minél gyakrabban!
 4. Alkalmazzon kézfertőtlenítőt!
 5. Korlátozza a kontaktussal járó üdvözlési formákat (kézfogás, puszi, stb.) a járvány idején!
 6. Ne dörzsölje szemeit, ne nyúljon az arcához!
 7. Használjon papírzsebkendőt, ha köhög vagy tüsszent! Alkalmazza a köhögési higiénés szabályokat! A használt zsebkendőt dobja a hulladékgyűjtőbe!
 8. Fertőtlenítse a gyakran használt tárgyakat, felületeket (számítógép billentyűzet, kilincsek, stb.)!
 9. Szellőztessen minél gyakrabban!
 10. Lehetőség szerint kerülje a tömeget közlekedése során és szabadidejében!

TILOS az intézmény területére belépnie és ott tartózkodnia annak a hallgatónak, dolgozónak vagy látogatónak, akinek új típusú koronavírus fertőzésre jellemző tünetei vannak, vagy a megelőző három napban tapasztalt magán ilyen tüneteket:

 • köhögés;
 • nehézlégzés, légszomj;
 • láz;
 • hidegrázás;
 • izomfájdalom;
 • torokfájás;
 • újonnan kialakult ízérzés- vagy szaglászavar.

A lista nem sorol fel minden lehetséges tünetet, egyéb, kevésbé gyakori tünetekről is beszámoltak a vírusfertőzéssel kapcsolatban, ideértve a gastrointestinalis tüneteket, mint például:

 • émelygés,
 • hányás és/vagy
 • hasmenés.

Amennyiben valaki ilyen tüneteket észlel magán, haladéktalanul hívja fel háziorvosát, és kövesse az utasításait. Tájékoztassa továbbá az Egyetemet a koronavirus@mke.hu email címen!

Hallgatói nyilatkozat

A hallgatók beiratkozáskor, illetve a művésztelepi gyakorlat megkezdése előtt írásbeli nyilatkozatot tesznek arra vonatkozóan, hogy az elmúlt két hét során jártak-e külföldi országban. Ha igen, a hallgatót nyilatkoztatni kell a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 341/2020 (VII.12.) Korm. rendeletben foglalt szabályok betartásáról.

További információt a járványügyi helyzettel kapcsolatban hozott döntésekről és ajánlásokról ITT talál.

Mindenkinek sikeres félévet kívánunk! Vigyázzanak magukra és egymásra!

Koronavírus Operatív Bizottság

MKE intézkedési terv

MKE_intezkedesi terv (.pdf)

 1. számú melléklet: Nyilatkozat  – Kockázatszűrő kérdőív (.docx)
 2. számú melléklet: Takarítás ellenőrzési lap (.xlsx)
 3. számú melléklet: Nyilatkozat  – Állandó magyarországi lakhellyel nem rendelkező hallgatók részére (.docx)
 4. számú melléklet: 04 2020 (VII.23.) sz. rektori-kancellári együttes utasítás, a járványügyi készültség időszakában külföldről hazaérkező egyetemi polgárok Egyetem területére történő belépéséről  (.pdf)
 5. számú melléklet: Eljárásrend a kettős állampolgársággal rendelkező, valamint a nem magyar állampolgárságú hallgatók,... (.pdf)
 6. számú melléklet: 10. /2020. (XI.11.) sz. Rektori Utasítás A járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel kialakított rendkívüli munkarendről (.pdf)
 7. számú melléklet: 7/2020. (XI.11.) sz. Rektori - kancellári együttes utasítás a járványügyi intézkedések bevezetéséről (.pdf)
 8. Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium intézkedési terv - általános (.pdf)
 9. Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium intézkedési terv - oktatási (.pdf)

2021. március 16.

Koronavírus tünetek

Koronavírus tünetek

Fertőzött területre utazott vagy kapcsolatba lépett fertőzött személlyel?

Fertőzött területre utazott vagy kapcsolatba lépett fertőzött személlyel

Helyes szájmaszk használat

Amit a szájmaszk használatáról tudni kell

Köhögési etikett

Hogyan kell helyesen köhögni?

A helyes kézmosás 6 lépése

A helyes kézmosás 6 lépése

A járványügyi készültség időszakában külföldről hazaérkező egyetemi polgárok Egyetem területére történő belépéséről

letölthető (.pdf)

05/2020. (VIII. 12) Rektori és Kancellári együttes Utasítás a 2020/2021. tanév őszi (1.) félévének megszervezésével összefüggő, a koronavírus terjedésével kapcsolatos kockázatok csökkentésére irányuló feladatokkal

letölthető (.pdf)


Március 12. intézkedések

A Kormány által 2020. március 11-én elrendelt veszélyhelyzetre való tekintettel, a felsőoktatást érintő intézkedések a fenntartó Innovációs és Technológiai Minisztériummal egyeztetve születtek meg. Ennek értelmében a Magyar Képzőművészeti Egyetemen március 12-13-án rektori szünetet, március 16-20. között tavaszi szünetet rendelt el az intézmény vezetése. Ez alatt az idő alatt, valamint ezt követően határozatlan ideig hallgatóink nem látogathatják az egyetemet! A MKE kollégiumából 2020. március 13. 16 óráig minden magyar hallgató otthonába távozik. Arra kérjük hallgatóinkat, hogy most ne utazzanak külföldre, lehetőség szerint maradjanak otthon. Március 23-tól távoktatásban folytatjuk a munkát visszavonásig.

A hallgatók személyes jelenlétét igénylő oktatás kivételével az egyetem működése a továbbiakban is fennmarad, tehát intézményünk munkatársai számára a munkavégzési kötelezettség nem változik.

Hallgatóink számára a személyes ügyfélszolgálat 2020. március 13-tól megszűnik, kizárólag elektronikus ügyintézés lehetséges.

Az MKE Egyetemi Könyvtár, Levéltár és Művészeti Gyűjtemény elektronikus szolgáltatásai üzemelnek, de március 12-től a kölcsönzést, az olvasótermeket és a személyes jelenlétet igénylő szolgáltatásokat csak az egyetem oktatói, munkatársai vehetik igénybe, a hallgatók és az egyetemen kívüli olvasók nem.

2020. március 13-tól visszavonásig Egyetemünk kiállításai sem látogathatók! Egyéb rendelkezésig zárva tartjuk a Barcsay Termet, az Aulát, a Kondor Béla galériát és az epreskerti Parthenón-fríz Termet is.

Information on the emergency measures of the Hungarian University of Fine Arts

The Government ordered the state of emergency on 11th March 2020. In consultation with the Ministry of Innovation and Technology measures concerning higher education were taken. In

accordance with this the management of our institution ordered a rector's break on 12th and 13th March, and the spring break to be held between 16-20th March. During this time and for an indefinite period of time, our students will not be allowed to enter the University! We will operate with distance learning from 23rd March until withdrawn. All Hungarian students will leave the MKE Dormitory by 16:00 on 13th March, 2020. Dormitory services will remain available for our international students as long as it is needed.

This exceptional break does not affect the employees and teachers of the University. For the time being, rules regarding work schedules, paid and sick leaves remain unchanged. Our students can deal with any case related to his / her studies only electronically, the personal customer service will be suspended from 13th March.

The electronic services of the HUFA Library, Archives and Art Collection will remain available, but from March 12, only lecturers and staff members of the University can use the services of rental and reading rooms, no students or non-university readers can enter.

From 13th March until otherwise instructed the exhibition spaces of HUFA will be closed.

Oktatás

MKE DLA képzés 2020/2021 tavaszi szemeszter

Az előadások helyszíne: MKE Doktori Iskola, Feszty-ház

2021. február 2-ától ONLINE megvalósuló program, a Microsoft Teams használatával

2021. április 19.

A vizuális művészeti nevelés fókuszai

A jelentkezési határidő: 2021. április 28.

2021. április 16.

35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia

Művészeti és Művészettudományos szekció eredményei

2021. április 12.

Doctoral Program in English at the HUFA Doctoral School

venue: MKE Doktori Iskola | HUFA Doctoral School, Feszty House

from March 2020 the classes are online

2021. április 07.