bezárás

Hírek


A FALANSZTER EMLÉKEZETE – Pályázati kiírás

Az EU4Art projekt keretében 2021 október-novemberében kerül sor A falanszter emlékezete című virtuális és valós köztéri kiállításra. A kiállítás előkészítése a tavaszi félévben 24 hallgató részvételével lezajlott kurzussal indult el; a 2., 3. és 4. éves szobrász-, festő- és grafikus hallgatók félév végére elkészítették projektterveiket. A kiállításra most az Egyetem valamennyi hallgatója jelentkezhet projektjavaslattal, amelyek közül a kiállítás kurátora (Mélyi József) és munkatársai (Koller Margit, Szilák Andrea, Tayler Patrick) választják ki azokat a terveket (előreláthatólag további 5-8 projektet), amelyek az októberi kiállítás keretében megvalósulhatnak. A kiállítás lehetséges helyszínei: az egyetem környezetében lévő köztér, az egyetem 314-es terme, illetve az online tér.

Beadandó: maximum 1 oldalas projektleírás (javasolt helyszínnel, időtartammal), minimum 2, maximum 4 illusztrációval; 2 korábbi munka rövid leírása, 1-1 képpel
Beadás módja: egy fájlban, pdf-formátumban a jozsef.melyi@gmail.com címre
Beadási határidő: július 10.
Döntés várható időpontja: július 31.

Projektleírás

A falanszter legalábbis kétjelentésű: az immár több mint kétszáz éves Fourier-féle elképzelés értelmében vonatkozhat egy utópiára, és lehet disztopikus – szintén XIX. századi, madáchi – hasonlat. A falanszter egyben metafora is: alkalmazták már a jelenre, a múltra és a jövőre egyaránt.

A múltra vonatkoztatva a falanszter összekapcsolható az egyéni és a kollektív emlékezettel vagy az archívummal. A jelennel összefüggésben kérdéseket tehetünk fel a fogalom mai jelentéseivel kapcsolatban: mi maradt meg a Fourier vagy a Madách-féle falanszter emlékezetéből? Ha a falansztert mint jelenünk – vagy a jelen egyes szegmenseinek – metaforáját elfogadjuk, akkor vajon kívül vagyunk-e rajta, vagy belül? Ha pedig a jövő felől közelítünk, a falanszter fogalmából kiindulva vizsgálhatjuk saját elváráshorizontunkat vagy feltehetjük a kérdést: tartunk-e attól, hogy a falanszter elképzelése egyik pillanatról a másikra valósággá válhat?

A falanszternek önmagában nincs emlékezete, mint ahogyan nincs emlékezete az utópiának vagy a disztópiának sem, azonban metaforikusan több szálon összeköthető az emlékezettel – a múltból, a jelenből vagy akár a jövőből kiindulva. A projekt középpontjában az emlékezet és a falanszter kapcsolata áll, többek között az alábbi megközelítésekkel:

  • a jelen lehetséges emlékezete egy jövőbeli falanszterben;
  • a gyerekkor elveszett emlékei;
  • emberi és embertelen falanszter;
  • növények és tárgyak falansztere;
  • Huxley világa és a diktatúra;
  • szabad-e emlékezni a falanszterben?

EU4ART Artist Open Call

Artists are invited to submit their proposals for the exhibition project titled ‘Surrender’ curated by Žanete Liekīte and Elīna Drāke (The Art Academy of Latvia. MA Art History and Theory). The aim of the exhibition is to create a symbolic space of liberation to address the divisions in current us-and-them society related to identity, gender and sexuality. Believing that art spaces can learn from nightclubs to serve as a catalyst for something that can be interpreted ambiguously - a space that invites us to ‘give up and surrender’, a phenomenon that can be viewed both as a degrading aspect and a place of growth, that can open new horizons and can lead the individual to liberation and closer to discovering their own identity.

The premises of the Art Academy of Latvia gallery "Pilot" will be transformed into a nightclub - an environment where tolerance, acceptance and the different is celebrated. A space dedicated to all deviant, secret, forbidden spaces where marginalised people have sought a refuge from intolerance, hostility and dismissiveness to become a place for new collective experiences. The metaphor of the nightclub can relate to one’s own room, dance floor, apartment, Pride, anywhere like-minded people can ensure the change of rules - freeing an individual from the frame imposed by society, allowing to ‘surrender’ and leading to liberation.

Artists are invited to submit their artwork ideas in various media inspired by their own journey to self discovery, liberation or surrendering.

The application submission deadline is March 26 2021. Applications must be in English and sent to e-mail: opencallpilot@gmail.com

The application should include:

  • a proposal (1 page) 
  • preliminary visuals
  • artist's portfolio

The application ideas will be reviewed and selected by the curatorial team and result in a group exhibition. Each selected artist will be financially supported in the execution of their artwork by their respective universities. The artists may be approached by the curatorial team with follow-up questions prior to the selection.

The exhibition will open on July 7, 2021 at the The Art Academy of Latvia art space "Pilot" (Vāgnera street 3, Riga). If Covid-19 restrictions will allow safe air travel of the students, participating artists will be invited to Riga for the exhibition installation and opening. Artist travel and accommodation expenses as well as artwork transportation will be covered by the EU4ART project.

The Open Call is a part of the EU4ART collaboration project between Hungarian University of Fine Arts (Budapest), Dresden Academy of Fine Arts, Academy of Fine Arts of Rome and Art Academy of Latvia, Riga.


Megnyílt az EU4ART Európai Egyetemi Szövetség első hivatalos kiállítóhelye

Lovász Luca: Vice Versa

2020. augusztus 20-án nyílt meg Rigában az EU4ART Európai Egyetemi Szövetségünk első hivatalos kiállítótere. Az ebből az alkalomból rendezett Vice Versa című kiállításon Lovász Luca festő hallgatónk munkái is szerepelnek.

vice-versa_anotacijas-lv+eng.pdf


Call for Participation in an Artist Book on the Topic of Disappearance

Az EU4ART Európai Egyetemi Szövetségünk drezdai partnere pályázatot hirdet a négy egyetem jelenlegi és volt hallgatóinak, illetve oktatóinak művészti könyvben való megjelenésre. Várnak rajzot, festményt, fotót és szöveget is fekvő A4 formátumban.

A pályázatokat 2020. szeptember 24-ig a kollereu4art@mke.hu címre lehet küldeni.

Részletes tájékoztatást az alábbi felhívásban talál!

Announcement_Disappearance2020HfBK.pdf


Existence
Chapter 2: Traces

Az EU4ART Európai Egyetemi Szövetségünk drezdai partnere pályázatot hirdet a négy egyetem jelenlegi és volt hallgatóinak, illetve oktatóinak az Existence, Chapter 2: Traces című kiállításon való megjelenésre, ami egy 2018-ban megkezdett, létezéssel kapcsolatos kísérleti kiállítási sorozat folytatása lesz. Nincs alaki megkötés.

A pályázatokat 2020. szeptember 24-ig a kollereu4art@mke.hu címre lehet küldeni.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a kiállítás installálásánál és bontásánál az alkotó várhatóan nem tud majd jelen lenni, csak az alkotást kell elküldeni!

Bővebb információt az alábbi felhívásban talál!

Announcement_Existence2020HfBK.pdf


Riga után ezúttal Drezdában

EU4ART Európai Egyetemi Szövetségünk újabb közös kiállítást rendez, Riga után ezúttal Drezdában!
A többlépcsős pályázaton a végső, német kurátori szelektáláson heten jutottak tovább és állíthatnak ki: Dobó Bianka, Harmati Kitty, Kádár Emese, Koller Margit, Máté Dániel, Sipos Judit Lilla és Reining Vivien.
Gratulálunk nekik!
A kiállításról hamarosan bővebb infókkal jelentkezünk.
Kövessétek az Egyetem honlapját és facebook oldalát, illetve a HÖK-öt a facebookon és instán, mert hasonló lehetőségekből egyre több lesz az EU4ART projektnek köszönhetően!

A képen Kádár Emese munkái láthatók.