Mit fogok tanulni?

A grafikusművészi képzés képgrafika specializációja az ún. autonóm grafika művészi kifejezésmódjába avatja be hallgatóit. Az 5 éves, osztatlan képzés célja, hogy a növendékek mélyreható szakmai tudást szerezzenek a grafikai sokszorosítás történeti technikáiban (linómetszés, fametszés, rézkarc, litográfia, szitanyomás, kombinált technikák stb.), s ezek ismeretében váljanak a képalkotás széles körű médiumaiban jártas kortárs művésszé.

Miért a Képzőt válasszam?

A ma már kevesek által birtokolt mesterségbeli tudás hátterét a tanszék kiválóan felszerelt, nagy múltú grafikai műhelyei biztosítják. A műhely legrégebbi darabjai közé tartoznak a mélynyomó és síknyomó gépek, amelyek a századforduló óta itt működnek. Ehhez kapcsolódik az 1978-ban alapított szitanyomó műhely és a fotólabor.

Mire tanít meg a Képgrafika specializáció?

A képzés intenzív műhelymunka formájában bevezetést nyújt a grafikai művészetek anyagaiba, technikáiba és újabb médiumaiba. A mesterek vezetésével folytatott gyakorlati műtermi munkát alapos elméleti-történeti kurzusok egészítik ki, amelyek betekintést adnak a grafikai művészetek múltjába és jelenébe.

Miért jó döntés a Képgrafika specializáció?

A Képgrafika szakirány a tradicionális technikákból kiindulva, de azokat korszerű médiumokkal társítva képez kortárs művészeket; ebből a nézőpontból a történeti technikák ismerete és használata nem kötöttség, hanem a tudatos médiahasználat révén új lehetőség. A fordulatot az elmúlt évek diplomamunkái is jelzik, amelyek a korábbi merev technikai határokat áthágva konceptuális, installatív, performatív karakterükkel bátran kilépnek a hagyományos nyomat szűkebb keretei közül.