Új időpont: 2024. május 13. 10:00
Helyszín: Magyar Képzőművészeti Egyetem / Közösségi Tér (1062 Budapest, Andrássy út 69-71.)

Mayer Éva (1983) Pozsonyban született, Somorján és Budapesten él és alkot. Tanulmányait 2008-ban fejezte be a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika és vizuális nevelőtanár szakán. 2018-ban doktori fokozatot szerzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájában. 2013-ban szakmai munkája elismeréseként Munkácsy-díjjal tüntették ki. Külföldi tanulmányúton volt 2007-ben Corkban (Írország), 2015-ben pedig a prágai Akademie výtvarných umění-n végez szakmai kutatómunkát. Kiállításai révén rendszeresen szerepel különböző szlovákiai, magyarországi és külföldi fórumokon. Emellett kultúraszervezőként is tevékenykedik, és több kurátori projekt is kötődik nevéhez. 2011 óta működtetett DUNARTCOM Somorjai Nemzetközi Művésztelep ötletgazdája és főszervezője. 2014 óta egyetemeken oktat, 2015-től 2019-ig az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének képi ábrázolás szakán önálló grafikus osztályt vezetett. Jelenleg a Budapesti Metropolitan Egyetem média dizájn tanszék főiskolai docense.
Az elmúlt húsz évben több, mint harminc önálló kiállítással mutatkozott be, valamint kétszázhatvan csoportos hazai és nemzetközi kiállításon szerepelt. Műveit kiállították már az Amerikai Egyesült Államokban, Szlovéniában, Macedóniában, Ausztriában, Japánban, Írországban, Olaszországban, Romániában és Németországban is. Részt vett több külföldi művésztelepen és rezidens programon alkotóként: USA-ban, Hollandiában, Szlovéniában, Macedóniában, Romániában, Szlovákiában, Görögországban és Magyarországon.

Munkáiban évek óta olyan témákat jár körbe, amelyek a hittel, a magánszférával és a nyilvánossággal, a belső, személyes értékekkel, valamint a kollektív, társadalmi normák és az egyénre nehezedő elvárások közt feszülő ellentmondásos viszonyrendszerrel foglalkoznak. Tabuizált témákat feszeget, mint a betegség, társadalmi-kisebbségi konfliktusok, az előítéletesség problematikája, a migráció vagy az elmúlás, a gyászfeldolgozás, illetve a hittel és vallással kapcsolatos kérdéskörök gondolatisága. Audiovizuális grafika-installációi gyakran helyspecifikusak, melyeket akár szakrális és deszakralizált terekbe helyezi, ahol szokatlan párosításként, egymást jól kiegészítve működik a köznapiság és a szakralitás.

Munkáinak és személyes tapasztalatainak középpontjában évek óta a remény, az elfogadás, az elengedés és a gondviselés, valamint a gondoskodás vágyának kérdéskörei állnak; az anyaságot, a gyermekre várakozást és annak hiányát, illetve az ebből fakadóan átélt traumatizált helyzeteket dolgozza fel kollektív tapasztalati szinten is akár az "imaginációs gyakorlatok" meditációs technika bevonásával.

Az esemény nyilvános, szeretettel várunk minden érdeklődőt!
Szervező: MKE Vizuális Művészet Tanszék
A meghívón Mayer Éva alkotásai láthatóak.